Tu cu cine vrei să lucrezi?
Oamenii pe care îi atragi în jurul tău sunt foarte importanți pentru că, chiar dacă nu ești conștientă de acest lucru, vor avea impact în dezvoltarea afacerii tale. Se spune că ești media celor 5 persoane cu care îți petreci cel mai mult timpul. Ca antreprenor, aș spune că ești media clienților și colaboratorilor tăi pentru că cea mai mare parte din timp îl petreci cu ei.
Când devii antreprenor ai libertatea de a alege cine sunt oamenii cu care vrei să lucrezi și îți recomand să faci un avatar al clienților și colaboratorilor încă de la început de drum și să nu intri în capcana începătorului: “lucrez cu oricine, doar să am clienți.”
Timpul tău, energia ta, dezvoltarea ta sunt mult mai importante decât banii pe care îi poți obține dintr-o colaborare care îți dă dureri de cap, nopți nedormite și îți distruge încrederea în tine.
În relații se spune: “arată-mi pe cine ai la brațul tău ca să îți spun cât de bine stai cu încrederea în tine.”
Cam la fel este și în antreprenoriat: dacă piața ta este formată din clienți cu venituri reduse, fără prea multă educație, care sunt mai mult orientați spre a găsi prețul cel mai mic (dacă se poate gratis), te pun să muncești în plus și sunt mereu cârcotași, cred că ar trebui să iei o pauză și să te uiți puțin în oglindă.
Nu clienții sunt problema, ci tu. Tu îi atragi cu energia ta, cu lipsa ta de încredere în tine și cu limitele tale setate mult prea jos.
Fiecare dintre noi avem maximul de productivitate și satisfacție atunci când facem ceea ce ne place. Suntem în acea “stare de flow”, când creativitatea și energia noastră sunt la cote maxime. Pentru a fi cât mai mult în această stare, avem nevoie de oameni care sa ne ajute să evoluăm în permanență, de la care să avem ce învăța, care să ne respecte, să înțeleagă valoarea pe care noi o oferim și să aibă posibilitatea să plătească pentru produsele și serviciile noastre.
Cum poți să atragi oamenii potriviți în jurul tău?
- Scapă de frici – frica este utilă uneori pentru că te protejează, însă de multe ori devine propria ta închisoare, te ține departe de oportunități. Cea mai mare frică a unui antreprenor este aceea că va rămâne fără clienți. Vorba românului: “rău cu rău, dar mai rău fără rău.”
Da, vei rămâne fără clienții care trag de tine și își consumă energia, însă vei atrage clienți noi, mult mai valoroși. Asumă-ți pierderea și ai încredere în tine și în oferta ta!
- Comunică-ți valorile – pune pe prima pagină a website-ului tău, la descrierea de pe Facebook, afiș în firmă care sunt valorile și principiile tale și vei atrage oameni cu valori similare, cu condiția să le respecți și tu.
- Pune preț pe munca ta – scapă de gratis, de “ajutită”, de reducerile permanente, de super-oferte și învață cum se calculează prețul corect pentru fiecare produs sau serviciu oferit de tine. Firma ta este o entitate juridică separată de tine și rolul tău este acela de a o face productivă. Dacă nu îți dorești profit și dezvoltare, atunci poate este mai potrivit să îți deschizi un ONG și doar să ajuți oameni, fără să le ceri bani pentru asta.
De exemplu, pentru serviciile mele de consultanță în personal branding, clienții care au plătit cel mai mult s-au implicat cel mai mult în dezvoltarea brandului lor și au ajuns departe. Cei care au primit gratuit un astfel de program la diverse promoții nici măcar nu au făcut efortul să ducă programul până la capăt.
Tu cu cine vrei să lucrezi? Cu cei care vor, pot și au bani să te plătească sau cu cei care spun că vor, dar nu pot singuri, așteaptă să muncești tu în locul lor și nici nu au bani să te plătească?
- Pune preț pe timpul tău – Când eram la început de drum în antreprenoriat răspundeam instant la toate mesajele care veneau chiar și noaptea, în weekend sau în zilele de sărbătoare. Culmea este că abuzau de timpul meu exact clienții care erau pe programe gratuite sau de reduceri semnificative de preț. Mă întrebau tot felul de banalități pentru care puteau găsi răspunsul la un Google search, însă aveau impresia că eu ar trebui să fac toată munca lor. Nu poți cere respectul altora pentru timpul tău atunci când tu nu ți-l prețuiești.
- Fă o listă cu criteriile pe care trebuie să le îndeplinească oamenii cu care vrei să lucrezi – Lista mea începe cu: vreau să lucrez cu oameni care dau google search înainte de a distribui știri false. Acest criteriu pare ciudat, însă mă ajută foarte tare să îmi selectez clienții. Oamenii care au succes sunt oameni care au gândire critică și care sunt dispuși să facă efort. Cu ei mă simt bine, mă provoacă intelectual, muncim cot la cot și nu se așteaptă ca eu să mă conectez la energiile Universului și să le rezolv problemele peste noapte.
Un alt criteriu este: vreau să lucrez cu oameni care au ajuns la un anumit nivel de succes prin eforturile lor și acum sunt în căutare de soluții pentru a crește la nivelul superior. Ei apreciază cu adevărat soluțiile oferite și le și implementează și efortul de a găsi soluții potrivite împreună cu ei mă motivează și mă ține mereu în starea de flow.
- Înconjoară-te de oameni de la care ai ce învăța – afacerea ta nu poate să crească mai mult decât tine, iar tu nu poți crește decât dacă ai în preajmă oameni care să te provoace mereu să cauți soluții, să vii cu ceva nou, să oferi valoare.
Cine sunt acești oameni?
- experți din diverse domenii – avocați, experti contabili, consultanti in diverse domenii, specialiști care te pot sfătui la nevoie
- antreprenori care au vechime mai mare sau fac mai mulți bani decât tine
- clienți educați care te provoacă să vii cu soluții personalizate și sunt dispuși să plătească pentru expertiza ta
- traineri, consultanți, mentori care au și experiență practică de minim 15 ani în domeniul în care predau, s-au confruntat cu probleme la rândul lor și nu îți repetă teorii învățate din cărți
- prieteni pozitivi, oameni de valoare care cred în tine și nu se dau înapoi atunci când le ceri ajutorul și care te recomandă altora fără să fie nevoie să le ceri acest lucru
- Alege să faci parte din comunități de business care te provoacă să crești
Știu că nu ai timp pentru că timpul este o provocare pentru orice mamprenoare.
Te-ai gândit însă ce înseamnă investiția ta efectivă ca timp atunci când decizi să te alături unei comunități de business? Am să îți răspund eu la această întrebare: maxim 2 ore/săptămână. Atât durează întâlnirile în majoritatea comunităților de networking. E chiar atât de greu pentru tine să îți setezi o zi și o oră în agendă și să te organizezi astfel încât să participi la aceste întâlniri? În Mamprenoare există calendar de întâlniri stabilit cu cel puțin 3 luni în avans. Cât de greu poate să fie să găsești măcar o zi pe lună în care să participi 2 ore la o întâlnire?
De ce ai participa? Pentru că orice om nou poate să îți devină client, să te recomande sau să îți dea o idee nouă. Orice discuție te poate inspira să vii cu soluții noi sau să îți accelerezi creșterea. Orice training, prezentare, webinar îți va oferi șansa să înveți ceva nou, chiar dacă inițial nu credeai că vei avea nevoie de informația respectivă.
Familia în care ne naștem nu o putem alege, însă oamenii din jurul afacerii tale îi poți alege tu. Alege-i pe cei potriviți și afacerea ta va crește mult mai repede și mai ușor!
Alina Bota
Senior Trainer & Business Consultant
Fondator Mamprenoare Business Hub&Accelerator