Din provocările mamprenoriatului – Managementul timpului

După 5 ani de lucrat cu mămici antreprenor, vă pot spune cu certitudine că să fii și mamă și antreprenor e treabă de super-eroi.

Mă uit uneori la mame tinere care au un copil de câteva luni și îmi amintesc ce haos era în capul și în viața mea în acea perioadă. Eram veșnic obosită, nu reușeam să mă concentrez și să mă organizez deloc și aveam senzația că mi s-a atrofiat creierul. Nu puteam să țin minte nici unde am lăsat căruciorul, ce strategii de business? Țin minte că am învățat pentru școala de șoferi când fetița mea avea 1-2 ani și mi se părea incredibil de greu să țin minte semnele de circulație.

Uneori mă întreb: cum de mamele din ziua de azi reușesc să se organizeze atât de repede și atât de bine după naștere, încât au timp și să învețe lucruri noi, și să își descopere noi abilități, și să arate fabulos în fotografii și la evenimente de networking?

Mai jos, vă dezvălui câteva dintre secretele învățate de-a lungul anilor, pe care le-am aplicat și eu și dau rezultate:

1. Planificarea cu o lună în avans

Sună corporatist, dar vă garantez că este instrument care te salvează. Dacă ești și antreprenor, iar banii tăi vin din comenzi, ar fi bine să te gândești în fiecare lună de unde îți vor veni banii și de cât timp și efort este necesar din partea ta ca să produci acei bani.

Ce presupune planificarea?

Pasul 1:

Cumpără-ți un planner (sau agendă) pe zile și pe ore. Poți lucra și cu google calendar sau alte metode, eu prefer hârtia. Am un desk planner foarte romantic, conceput de Eliza Pușcașu – Artist Plastic din Cluj-Napoca și il ador pentru că e special creat pentru toate mamprenoarele din țară. .

Pasul 2:

Notează-ți toate evenimentele importante din luna respectivă (zile de naștere, sărbători, evenimente la care vrei neapărat să participi etc..), precum și comenzile, datele de livrare și discuțiile cu clienții ca să ai o vedere de ansamblu și să nu îți scape nimic.

Pasul 3:

Trece-ți intervalele orare în care copilul doarme de obicei, este la grădiniță/școală online sau ai parte de ajutorul familiei. Acelea sunt momentele în care poți să faci treburi pentru casă, pentru familie sau pentru tine. Agenda unei mamprenoare se construiește în jurul programului copilului și copilul este întotdeauna o prioritate, mai ales dacă este bolnav sau are nevoi speciale, așa că fă-ți programul cu ceea ce știi acum și pregătește-te pentru neprevăzut.

Pasul 4:

Planifică-ți din timp activitățile casei.

De exemplu: sâmbăta e zi de shopping și curățenie, luni și vineri sunt zile de spălat rufe.

Astfel, nu pierzi ore întregi în fiecare zi mergând la cumpărături sau făcând aceleași lucruri. Îți garantez că nu moare nimeni dacă hainele stau cu o zi în plus pe uscător sau n-ai frecat oglinda aia de la baie azi.

2. Listele de cumpărături

Lista de cumpărături este un instrument absolut necesar pentru orice familie, pentru a nu pierde bani cumpărând impulsiv și timp făcând drumuri zilnice la supermarketul din colț. Este un obicei pe care îl vezi la multe dintre familiile vestice, eu l-am învățat de la o familie de italieni care făcea shopping-ul în fiecare sâmbătă și avea acest obicei de zeci de ani. Aveau o listă de produse afișată în bucătărie, când se termina un produs în casă îl bifau pe listă și așa aveau sub control inclusiv bugetul de cumpărături. Țin minte că eram uimită pe vremea aceea să văd bonul săptămânal care nu trecea aproape niciodată de 60 de euro, indiferent de sezon.

Sfat pentru mamprenoare:

Fă-ți un plan de mese în avans pentru o săptămână și fă cumpărăturile, pe cât posibil o singură dată pe săptămână sau chiar o dată pe lună. Imaginează-ți că locuiești într-un sat mirific, undeva la munte, departe de orice magazin și mergi în oraș o singură dată pe lună. Cum ar arăta lista ta?

Planificarea meselor în avans, împreună cu familia și afișarea lor, ca la restaurantele care au meniul zilei, este un obicei foarte bun, mai ales că provoacă multă bucurie în casă dacă fiecare membru al familiei va putea să se bucure de meniul preferat la un moment dat.

Odată meniul conceput pe toată săptămâna și pus pe hârtie, lista de cumpărături este clară. Tot ce luați pe lângă este moft.

Rezultatele se vor vedea mai ales în bugetul familiei, o să înțelegeți astfel faptul că shopping-ul zilnic este cel mai mare consumator de resurse pentru o familie. Supermarketurile din asta trăiesc: vă atrag zilnic în magazin ca să cumpărați tot felul de produse la ofertă de care nu aveți nevoie.

3. Delegarea

N-ai cum să le faci pe toate singură, timpul este o resursă limitată și fiecare activitate are costul ei atunci când ești antreprenor.

Multe mamprenoare nu fac bani destui pentru că nu au timp suficient, însă dacă le-ai pune să își treacă în agendă tot ce fac într-o zi, îți dai seama că multe dintre activități puteau fi delegate soțului, mamei, uneori chiar copiilor.

Am avut mulți ani pe cineva la curățenie pentru că întotdeauna am pus în balanță timpul pe care îl petrec eu făcând curat cu banii pe care i-aș fi generat dacă în timpul acela munceam. Dacă într-o zi de curățenie tu poți fabrica un produs pe care să îl vinzi mult mai scump decât ai plăti o persoană care să facă asta în locul tău, atunci mai bine plătești. În plus, mie mi s-a părut întotdeauna că cineva plătit să facă o muncă o face mult mai bine decât cineva obligat să o facă gratis.

Sfat pentru mamprenoare:

Cum ar fi să delegați soțului cumpărăturile săptămânale? Are lista gata făcută, multora le face chiar mare plăcere să meargă la cumpărături. Și dacă tot pleacă la plimbare, de ce să nu ia și copilul/copiii cu el? Ai avea câteva ore sâmbătă dimineața numai pentru tine.

Sunt sigură că sunt multe moduri de organizare a timpului, însă acești pasi mici, testați de mamprenoare, dau rezultate.

Dacă ai și alte idei de organizare a timpului, trimite-ne un mesaj pe contact@mamprenoare.eu și le vom împărtăși cu celelalte mamprenoare din toată țara pe care le poți găsi pe noua noastră platformă

Dacă ești și tu mămică antreprenor și ai nevoie de sprijin în organizarea, promovare sau networking, te așteptăm și pe tine alături de noi. Tot ce trebuie să faci este să intri pe platforma noastră la Devino Membră și să îți alegi pachetul potrivit pentru afacerea ta.

Alina Bota 

Fondator Mamprenoare

Add a Comment

Your email address will not be published.