Cum îi ajută pe copii activitățile creative?
Dacă ești genul de părinte care ca și copil, nu ai fost încurajat să mâzgălești, bâlbâielile de la serbările de la grădiniță sau școală te inhibau, iar muzica era doar ceva ce ascultai pur și simplu fiindcă îți plăcea, atunci acest articol e pentru tine.
Ca adult, cu proprii tăi copii, cursurile de creativitate nu par acum o prioritate. Da, ai auzit recomandări din stânga și din dreapta dar mai degrabă ți-ai trimite copiii la o activitate unde se mișcă, unde își consumă energia. Asta e clar o prioritate pentru corpul lor dornic de mișcare și în dezvoltare.
Dacă de partea lor emoțională ne ocupăm în timpul petrecut împreună, există o parte din copiii noștri pe care majoritatea dintre noi o neglijăm fără să vrem.
Fundația pentru dezvoltarea armonioasă a creierului copiilor noștri
S-a demonstrat că toți ne naștem creativi, iar gândirea creativă, abilitatea care ne ajută să ne scoatem din situații complicate, să găsim soluții și rezolvăm probleme, nu doar la școală sau la locul de muncă ci și în viața de zi cu zi, e strâns legată de activitățile pe care le facem de când suntem copii. Mai exact de la 0 la 24 ani, fix atâta timp cât îi ia și creierului să se maturizeze.
Un studiu recent din 2021 realizat de universitatea din Durham explică:
Expunerea la un mediu de învățare creativ, ajută copiii să se dezvolte fizic, social, emoțional și cognitiv. Oportunitățile creative stimulează curiozitatea copiilor, creativitatea și imaginația, și susține dezvoltarea abilităților de comunicare; fiind creativi, copiii își pot gestiona emoțiile, fricile și stările emoționale, dezvoltând înclinații pozitive spre provocări, schimbări și învățare auto-inițiată”.
Sursă: Durham University. (2021). Durham CommiCommissionreativity and Education Report. https://www.dur.ac.uk/resources/creativitycommission/DurhamReport.pdf
Ce fel de activități sunt potrivite pentru a încuraja creativitatea și dezvoltarea copiilor?
Teodora Bozeșan (Slevoacă), violoncelistă profesionistă și fondatoarea Centrului Educațional de Creativitate Fit in Cluj ne-a povestit despre beneficiile activităților creative în dezvoltarea copiilor și sunt câteva aspecte la care sigur nu te așteptai.
Muzica
Ascultarea și crearea muzicii îmbunătățește rezultatele școlare ale copiilor, în special la matematică și scriere dar în plus îi învață să-și gestioneze emoțiile și trăirile emoționale.
Muzica este printre puținele activități care implică ambele părți ale creierului, logic și creativ, ceea ce produce mai multe legături neuronale. Cu cât avem mai multe legături neuronale, cu atât gândim mai repede.
Dacă muzica este o activitate care îi aduce copilului bucurie, atunci aceasta este cea mai potrivită pentru el.
În Cluj-Napoca de peste 9 ani, copiii, părinții și comunitatea noastră se bucură de impactul pozitiv al acestor activități datorită Centrul Educațional de Creativitate Fit in Cluj.
Avem o gamă diversă de cursuri creative pentru copii și adulți deopotrivă. Cursurile muzicale destinate copiilor de la 4 ani și tinerilor le oferă șansa de a învăța canto, sau să cânte la instrumente precum pian, chitară, vioară, violoncel, blockflote și ukulele, în format de grup sau de cursuri individuale.
De muzică se bucură și adulții, cel mai în vârstă student al nostru având 78 de ani. A fost o doamnă care toată viața și-a dorit să învețe să cânte la pian, și doar atunci a reușit să cumpere unul și să învețe să cânte la el.
Ca activități muzicale de grup la Centru vei găsi cursuri de Rock & Pop Band, vocal jazz, glockenspiel & ukulele, ansamblu de blockflote.
Dacă locuiești în Cluj, este locul ideal să-i oferi șansa copilului tău de a descoperi un instrument. Doar el poate să decidă dacă îi va place experiența și va dori să studieze muzica.
Șah
O altă activitate care stimulează ambele părți ale creierului este șahul. Copii care joacă șah dezvoltă abilități de gândire cognitivă și creativă, la un nivel considerabil peste cei care nu practică acest sport al minții.
La Centrul Educațional de Creativitate Fit in Cluj copii învață să joace șah și la cursurile de grup sunt încurajați să se joace între ei, ceea ce le dezvoltă abilități de colegialitate, corectitudine și moralitate.
Artă
Arta nu e doar ce vedem la muzee sau în galerii. Arta este o experiență pe care copiii noștri o trăiesc de la prima “mâzgăleală”, decupare sau modelare în plastilină. Această experiență multi-senzorială oferă copiilor capacitatea de a-și dezvolta creativitatea și imaginația, încurajează exprimarea sănătoasă a gândurilor și emoțiilor, gestionarea lor, precum și capacități fizice, motrice.
Arta îi învață pe copii răbdarea și îi motivează să treacă peste obstacole. Le încurajează autonomia și îi învață empatia și valoarea muncii în echipă.
De aceea pe lângă muzică și șah, Centrul Educațional de Creativitate Fit in Cluj oferă activități de artă pentru copii. Cursurile se desfășoară în grupuri.
Teatru
Teatrul oferă un spațiu sigur pentru copii în care se expun la situații dificile și sunt învățați și ghidați cu blândețe să le rezolve. Teatrul îmbină arta, dansul și muzica, oferind copiilor și tinerilor o dezvoltare multidisciplinară.
Ei învăța să se exprime, și să găsească soluții, folosind toate părțile creierului. Neurologii sunt cu toții de acord că doar activând constant ambele emisfere ale creierului, acesta își poate atinge adevăratul potențial.
Teatrul este cea mai nouă activitate pe care Centrul Educațional de Creativitate Fit in Cluj îl va introduce în 2023 în portofoliul de cursuri disponibile.
Ce activitate creativă să alegi pentru copilul tău?
Observă-i înclinațiile și activitățile care îi aduc acum bucurie, care îi captează atenția pentru bucăți substanțiale de timp. Alege cursurile creative care îi încurajează aceste înclinații și care îl vor expune și la experiențe noi.
Centrul Educațional de Creativitate Fit in Cluj este deschis tuturor, cu locații multiple în oraș.
În plus, colaborăm cu instituții partenere precum:
Colina Learning Center: https://colinalearning.com/
Grădinița BioBee: https://biobee.ro/
Grădinița Helen: https://gradinitahelen.com/
Grădinița Patricia: http://www.gradinitapatricia.ro
Royal School in Transylvania: https://royalschool.ro/
“Spiritul creativ este forța vitală a dezvoltării unui copil, a adultului și a comunității din care facem cu toții parte. Prin Centrul Educațional de Creativitate Fit in Cluj, ne asumăm în fiecare zi, să protejăm și să îndrumăm spiritul creativ, din inima copiilor și a famililor, în mijlocul comunității. Astfel, trăind experiența atelierelor noastre individuale și de grup, copiii își descoperă și își dezvoltă talentele native. Zilnic prin exercițiu, ei dobândesc pentru tot restul vieții: încredere, valoare personală autentică, sentimentul de a fi acceptat necondiționat. Noi credem că atunci când copiii își îmbrățișează creativitatea, ei devin adulții care își folosesc talentele ca să devină cea mai bună versiune a lor. Misiunea noastră este să ghidăm copiii și adulții să își dezvolte propria creativitate, ca ea să devină o forță interioară ce le dăruiește încredere nestăvilită, o minte armonioasă și o inimă deschisă pentru a face bine în propria comunitate.”– Teodora Bozeșan (Slevoacă)
Puteți accesa mai multe informații despre Centrul Educațional de Creativitate Fit in Cluj pe site-ul lor:
Și pe social media: https://m.facebook.com/FitinCluj/