Cum faci față provocărilor unui business aflat la începu …

În octombrie 2014 am devenit, pentru a doua oară în viața mea, antreprenor. Prima tentativă a fost pe la începutul anilor 2000, însă m-am simțit atât de copleșită de toate aspectele administrării unei afaceri, încât m-am bucurat când a apărut prima ofertă de angajare într-o corporatie. Am rămas totuși cu dorința de a-mi deschide propria mea afacere în viitor, când voi fi mai pregătită.

În 2014 mi-am propus să reușesc indiferent de ce oferte de job ar fi putut aparea, iar anul acesta implinesc 8 ani de când sunt pe cont propriu.

Antreprenoriatul nu este însă o cale ușoară de urmat. Orice job ai fi avut înainte, chiar dacă ai administrat bugete de milioane de euro și ai avut mii de oameni în subordine, nimic din toate astea nu te-au pregătit pentru ce înseamnă antreprenoriat.

În primul rând, pentru că în antreprenoriat ești pe banii tăi și pe reputația ta. E o presiune pe care nu o simți ca angajat, indiferent ce funcție ai avea. E greu să greșești grav când ești angajat pentru că ai o echipă cu care te consulți și responsabilitatea este în ultimă instanță a proprietarilor afacerii. Când tu ești proprietar tu ai ultimul cuvânt și orice pas greșit te costă bani, timp, energie.

În al doilea rând, realizezi destul de repede că, chiar dacă tu te pricepi să faci anumite produse sau servicii, asta nu înseamnă că știi și să gestionezi o afacere.

Îmi aduc aminte de o postare de pe un grup de antreprenori când cineva spunea că a deschis o brutărie și are nevoie de rețete de pâine. Majoritatea râdeau de proaspătul antreprenor că nu știe să facă pâine, însă brutari se găsesc dar antreprenori care să facă profitabilă o afacere cu pâine, mai rar.

Mulți știu să facă produse și servicii, puțini sunt cei care știu să facă bani pe termen lung.

În al treilea rând, te trezești că nici măcar nu știi ce nu știi, iar cei care știu costă. Nu mai e ca în mediul corporate unde ai cate o echipă pentru fiecare parte a afacerii: departament de marketing, department IT, juridic, financiar și echipe mari de proiect pentru fiecare lansare de produs /serviciu.

Brusc, ești singur, sub lumina reflectoarelor si sub presiunea  buzunarelor.

Din păcate, școala nu te pregătește pentru antreprenoriat și la noi nu este obligatoriu să urmezi un curs de gestionare a afacerilor atunci când îți deschizi un SRL, așa cum este în multe țări din vest cu tradiție în domeniu.

Pe mine m-ar fi ajutat foarte mult un ghid la început de drum, cineva care să îmi spună care sunt etapele logice pe care ar trebui să le parcurg atunci când sunt la început.

Printre greșelile pe care le-am făcut la început a fost să investesc o parte consistentă din resursele cu care am plecat la drum într-un website și să pierd luni de zile ca să aștept ca website-ul să fie perfect înainte de a căuta clienți. Modelul meu erau website-urile unor afaceri multinaționale cu zeci de ani de experiență și, evident o imagine impecabilă care a costat câteva sute de mii de euro. Evident că a fost timp irosit, iar când “marea capodoperă” a fost gata, mi-am dat seama că nu e suficient să ai un website care se învârte după soare ca să ai și clienți. Înainte de a cosntrui o imagine ai nevoie de o strategie de business, de produse, prețuri, contracte cu furnizori, strategie de distribuție și clienți dispuși să cumpere.

Uitându-mă în urmă, aș fi preferat să fac niște cursuri de antreprenoriat sau să îmi iau un consultant care să mă ghideze la început de drum, nu să cheltuiesc mii de euro pe tot felul de cursuri și programe venite de prin SUA care nu m-au ajutat decât să îmi exersez engleza.

Cu experienta acumulata si invatand din propriile greseli, în urmă cu 5 ani am decis să construiesc un Program de consultanță 1 la 1 “Start Your Business” pentru femeile care, la fel ca mine, au ceva experiență ca angajat însă vor să își deschidă propria afacere. Acest program a stat la baza construirii Mamprenoare – Business Hub & Accelerator și fundația pe care s-au construit câteva zeci de afaceri conduse de femei.

Programul conține 5 ședințe de 90 de minute care conțin pașii logici pe care ar trebui să îi faca orice persoană la drum în antreprenoriat pornind de la ceea ce aduce antreprenorul în afacere (educație, experiența, personalitate), viziune și valori, strategie de business, strategie de marketing.

Programul funcționează și în cazul afacerilor care au pornit deja, însă nu au reușit să ajungă la un nivel de venit satisfăcător și se luptă pentru supraviețuire.

Până la data de 8 Martie,  participantele la Programul 1 la 1 “Start Your Business” vor primi BONUS un an de abonament BASIC semestrial la Platforma Mamprenoare în valoare de 450 lei, unde vor avea un profil propriu de companie și vor beneficia de promovare, networking și educație antreprenorială continua din partea mentorilor comunității noastre.

În concluzie, dacă îți dorești o afacere proprie în 2022 și nu știi de unde să începi, înscrie-te în programul “Start a Business” și crește-ți șansele de succes!

Alina Bota

Business Consultant

Fondator Mamprenoare

Add a Comment

Your email address will not be published.