Marina Berdilă, Naturalesa Design

Cum te numești, de unde ești și ce afacere ai?

Mă numesc Marina Berdilă, sunt din Cluj-Napoca și sunt fondatorul Naturalesa Design.

Cum ți-a venit ideea acestei afaceri?

În perioada maternității m-am reinventat. Am luat experiența de arhitect din cei 10 ani de proiectare în care am învățat normative, standarde, aspecte estetice și funcționale, proiectând case, grădinițe, școli și chiar spitale. Am adăugat cunoștințele dobândite că și consultant autorizat pentru clădiri verzi LEED (Leadership în Energy and Environmental Design) și experiența practică din procesul de certificare a trei clădiri mari de birouri din Cluj-Napoca. Am mai adăugat și cunoștințele câștigate de-a lungul certificării că proiectant autorizat de case pasive și le-am mixat pe toate într-un serviciu inovativ.

Pasiunea pentru design responsabil am avut-o dintotdeauna dar, odată cu apariția fetiței mele Antonia, am înțeles cu adevărat felul în care suntem afectați de spațiul în care locuim. Am devenit și mai conștientă de faptul că modul în care construim momentan, nu poate lăsă o planetă suficient de curată copiilor noștri. A fost momentul perfect să-mi pun în aplicare cunoștințele acumulate și să le direcționez spre o activitate cu rezultate imediate, care să aibă impact asupra unui număr mai mare de oameni: amenajările interioare.

Ce produse și servicii oferi și cui te adresezi?

Naturalesa Design oferă trei categorii de servicii: Naturalesa Home – arhitectură și design interior – de la autorizație la decorațiuni, pentru case frumoase, funcționale dar și sănătoase, eficiente energetic și cu impact redus asupra mediului. Naturalesa Business – arhitectură și design interior pentru spații de birouri și servicii. Asta înseamnă cele mai bune variante de finisare și mobilare, pentru stilul și bugetul alocat. Scopul este de a transpune în fiecare colțișor pasiunea și viziunea afacerii. Naturalesa Kids – arhitectură și design interior pentru grădinițe, școli și spații de joacă, adaptate noilor abordări educaționale și de parenting. În abordarea educațională alternativă Reggio Emilia, spațiul este considerat un educator în sine și asta mai ales atunci când este proiectat cu suflet și atenție la detalii.

Cu ce vii tu diferit pe piață?

Naturalesa Design s-a născut din pasiune pentru frumos, funcțional și sustenabil. În doua cuvinte: design responsabil. Responsabil față de ce? Fața de: Noi înșine, prin amenajarea unor spații în care să ne simțim bine și prin atenție asupra elementelor care ne pot afecta sănătatea; Responsabil financiar, prin alegerea unor obiecte durabile și reducerea cheltuielilor prin măsuri de eficiență energetică; Comunitate, prin alegerea unor produse locale care să încurajeze economia; Mediul înconjurător prin reducerea deșeurilor, alegerea unor produse realizate responsabil, reciclare, reutilizare, materiale naturale.

Care a fost cea mai mare satisfacție a ta că antreprenor?

Câștigarea unei finanțări europene pe cont propriu. În perioada maternității am învățat business pe internet. Am făcut un plan de afaceri pentru Naturalesa, am deslușit noțiunile de buget, cash flow, riscuri și obiective, analiză de piață, analiza concurenței și previziuni financiare. Am muncit în afara zonei de confort, cu copilul la sân și laptopul pe genunchi și, cu ajutorul soțului meu, am câștigat nu cu unul, ci cu două proiecte. Cel mai valoros a fost procesul și ceea ce am învățat, pentru a putea face lucrurile mai mult decât din pură pasiune.

Care a fost cea mai mare provocare a ta în această perioadă de criză?

Oprirea temporară a majorității proiectelor și reticența clienților de a investi în imobiliare. Lipsa furnizorilor cu care să lucrăm, epuizarea stocurilor și dificultatea de a coordona echipele de muncitori de la distanță.

Ce ai făcut diferit în această perioadă de criză?

Avem în execuție trei spații de birouri și două apartamente și, așa cum se poate, încerc să le gestionez la distanță. Asta m-a învățat să fiu mult mai clară și concisă în comunicarea cu echipele. Stând acasă, m-am concentrat și pe ceea ce cred eu că poate fi de ajutor pe viitor. Am început să scriu o carte pentru părinții care amenajează singuri camera copiilor. Este despre funcționalitate, sănătate, dezvoltare armonioasă și cum spațiul poate deveni un educator, ca în filosofia Reggio Emilia.

Pentru cei ce urmează să-și amenajeze casa, am pus la un loc lista noastră internă de furnizori și producători pentru amenajări interioare și am lansat ecodeco.ro – un loc pentru clienții care caută produse sănătoase, realizate local și responsabil. Îmi doresc că ecodeco să devină o comunitate. Primim cu drag pe platformă producătorii, artiștii, artizanii și meșterii locali care făuresc lucruri frumoase și de calitate, pentru casele noastre (finisaje, mobilier, decorațiuni, textile sau jucării). Împreună putem lăsa ceva mai bun în urmă, chiar și atunci când alegem un scaun.

Urmează articole de blog, un mic ghid de amenajare a casei cu accent pe sănătatea familiei, filmulețe de prezentare a lucrărilor realizate în 2019 și lucrăm la prezentarea portofoliului pe website. Adică tot ce mi-am dorit să fac dar nu am avut niciodată timp. Odată ce am făcut pace cu ceea ce se întâmplă în lume și am acceptat că nu mă pot împotrivi, am devenit creativă și productivă.

Ce mesaj ai pentru mamprenoare?

Vă mulțumesc pentru ceea ce împărtășiți, pentru că simt că nu sunt singură și învăț câte ceva din fiecare interacțiune pe care o avem. Vă doresc succes și putere în această perioadă!

Add a Comment

Your email address will not be published.