10 abilități de care orice antreprenor are nevoie în 2021

Se spune că în fiecare dintre noi există ADN-ul de antreprenor. Evident, nu toată lumea vă avea același succes în antreprenoriat ca Jeff Bezos sau Mark Zuckerberg, însă câteva abilități și o mentalitate de antreprenor te poate ajuta chiar și dacă lucrezi într-o companie mare sau ești freelancer.

Antreprenorii sunt oameni creativi și pasionați de ideile lor, iar pentru a reuși au nevoie să-și dezvolte o serie de abilități pe care, într-o companie mare, le găsești în departamente diferite.

Am făcut mai jos o listă de 10 abilități care cred că sunt absolut obligatorii pentru orice antreprenor din ziua de azi. Dacă simți nevoia să completezi listă, poți să o faci în comentarii. M-aș bucura să aflu ce alte abilități ți-au fost utile în antreprenoriat.

  1. Comunicare

Comunicarea este cea mai importantă abilitate pe care trebuie să o aibă un antreprenor. Încă din prima zi de antreprenoriat vei fi nevoit să iți spui povestea și să iți vinzi ideile. Indiferent că ești nevoit să comunici cu finanțatorii, cu asociații, cu furnizorii sau clienții tăi, dacă ai abilități de comunicare, viață de antreprenor vă fi mult mai ușoară.

Îți recomand să participi la cursuri de comunicare și să investești atât în dezvoltarea abilităților de comunicare verbală (prezentation skills), cât și în abilitățile de comunicare în scris. Vei salva foarte mulți bani în bugete de marketing dacă ești un bun comunicator.

  1. Finanțe

Să știi să iți gestionezi finanțele și să investești în permanență în educația ta financiara este esențial dacă îți dorești să ai viață lungă în antreprenoriat. Majoritatea firmelor se închid din lipsă de resurse financiare sau din cauză că acestea au fost gestionate prost.

Fară bani, o afacerea nu este decât un hobby scump, așa că învață să iți stabilești corect prețul produselor și serviciilor tale, să îți gestionezi încasările și plățile, să reinvestești profitul sau care sunt finanțările disponibile pe domeniul tău de activitate și cum poți să le accesezi.

Pe zona de educație financiara iți recomand să începi cu cărțile lui Robert Kiyosaki, te vă învață diferență dintre active și pasive și care sunt principalele instrumente de investiții.

De asemenea, iți recomand cursurile de educație financiară susținute de Anamaria Ciuhuta de la Financial Parenting. Anamaria te va învață cum să iți depășești blocajele legate de bani și cum să iți gestionezi bugetul.

Nu în ultimul rand, învață bazele contabilității. Stai de vorbă cu contabilul tău și învață să citești documentele financiare și să faci bugete și previziuni.

  1. Legal

Baza legală a oricărui parteneriat este contractul, iar abilitatea de a descoperi “chichițele” într-un contract îți poate salva afacerea și, uneori, averea. Pentru un antreprenor este extrem de important să știe să citească contractele pe care le semnează, dar și să știe să conceapă contracte standard de parteneriat.

Pe lângă aceste abilități, un antreprenor trebuie să fie în permanență la curent cu principalele modificări legislative din domeniul în care activează.

E bine să apelezi la un avocat atunci când ai de semnat un contract important sau nu ești sigur de reglementările legale din domeniul în care vrei să activezi, însă e bine să ai și tu cunoștinte de bază că să știi ce să întrebi. Aici te poate ajuta networkingul, cu siguranță vei găsi un antreprenor cu vechime care să te învețe unde să cauți informații.

  1. Branding

Fiecare afacere de succes are o față umană. Gândește-te doar la Apple, Google, Facebook, Amazon, Virgin și o să iți dai seama că aceste nume de brand sunt asociate fiecare cu câte un brand personal. Fie că suntem conștienți sau nu, fiecare dintre noi este deja un brand și are deja o reputație, totul este să învățăm să preluăm controlul asupra imaginii noastre și să ne construim un brand care să ne ajute în promovarea business-ului nostru.

Cum iți construiești un brand personal?

Participă la un curs de personal branding în care să înveți care sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru a scoate în evidență ceea ce te face pe tine unic și a învață să comunici asta eficient.

Poți apela la un consultant in personal branding pentru a-ți construi propria imagine și a face împreună o strategie de comunicare și PR.

  1. Marketing

Cunoștințele de marketing sunt absolut obligatorii dacă vrei să iți faci cunoscută afacerea. Poți să ai cele mai bune produse și servicii din lume, dacă nu știi să le pui în valoare și să le faci cunoscute audienței tale, vei rămâne cu ele nevândute.

Content marketing, copywriting, email marketing, social media marketing, SEO și storytelling sunt doar câteva dintre domeniile în care ar trebui să investești pentru a avea măcar bazele și să știi ce să ceri unor profesioniști în domeniu.

  1. Networking

Networkingul de calitate îți poate aduce multe avantaje de la răspunsuri la întrebări la colaborări și parteneriate care te vor ajuta să faci salturi importante în business.

Rețeaua pe care ți-o formezi în jurul afacerii tale reprezintă averea ta cea mai de preț. Se spune că ești media celor 5 oameni cu care iți petreci cea mai mare parte din timp, așa că alege să fii alaturi de oameni de acțiune, cu viziune și perseverenta.

Alătură-te comunităților de antreprenori, obișnuiește-te să ieși cât mai mult și să participi la întâlniri, chiar daca sunt online. Expune-te, arată-te, oferă-ți sprijinul și învață să ceri.

  1. Design grafic

Pentru a pune în valoare oferta ta și a atrage atenția ai nevoie de foarte multe materiale grafice pentru: social media (Facebook covers, Facebook posts, Instagram post etc), afișe, flyere, broșuri, prezentări, mape, vouchere, bilete, bannere, rapoarte, felicitări pentru diverse ocazii, etc.

Dacă ai buget de marketing, iți recomand să lucrezi cu un designer profesionist pentru a-ți construi de la început identitatea și un manual de identitate vizuală cu reguli clare.

Dacă nu ai buget, ai nevoie să înveți să le faci singur și Canva.com este locul din care poți să începi. Poți să iți faci un cont gratuit și ai la dispoziție sute de template-uri pe care nu trebuie decât să le umpli cu conținutul tău.

  1. Video

Probabil că este mult dincolo de zona ta de confort să te așezi în fata unei camere de filmat și să vorbești despre afacerea ta, însă video nu înseamnă doar asta.

Video poate să însemne câteva slide-uri cu poze și text care se derulează pe muzică. Așa ai putea să faci promovări la produse și la evenimente, să transmiți mesaje clienților tai, să dai sfaturi utile sau să iți construiești credibilitatea cu ajutorul testimonialelor.

Pentru astfel de video-uri poți folosi și Canva.com, dar și wave.video. Varianta gratuită îți permite să faci video-uri de până la 30 de secunde, suficient pentru a transmite un mesaj scurt și memorabil.

  1. Tehnologia

După cum ți-ai dat deja seama până acum, dacă nu ești prieten nu tehnologia, este momentul să te împrietenești. În 2021 iți vă fi greu să funcționezi fără un computer și o listă lungă de aplicații care sunt create pentru a-ți ușura viață și a te face competitiv.

Scrierea unei prezentări în power point, conceperea unui tabel în excel, trimiterea de newslettere în mailerlite, postarea de articole pe blogul propriu, susținerea unui webinar pe Zoom și multe alte abilități digitale sunt absolut obligatorii pentru un antreprenor din ziua de azi. Mai mult decât atât, trebuie să fii mereu dispus să înveți lucruri noi pentru că lumea se schimba cu o viteză extrem de mare.

  1. O limbă străină

Trăim într-o economie globalizată, mulți antreprenori lucrează cu furnizori sau clienți din afara tarii și limba poate fi o barieră importantă. Mai mult decât atât, majoritatea aplicațiilor pe care le folosim sunt în limba engleză, la fel și cele mai avansate cursuri de pregătire în domeniu.

Să nu cunoști măcar limba engleză mi se pare extrem de limitativ, chiar dacă afacerea ta este locală. Ce te faci dacă ai un salon de coafură și iți vin clienți străini, cursul de perfecționare pe care vrei să îl faci este în limba engleză sau vrei să participi la un concurs internațional?

Se spune că o afacere nu poate crește mai mult decât nivelul celor care o conduc.

Când antreprenorul se oprește din învățat, afacerea se oprește din creștere, ca urmare, investește în abilitățile tale și fii cu un pas în fata afacerii tale!

Alina Bota

Fondator Mamprenoare, Consultant Personal Branding

Add a Comment

Your email address will not be published.